Covid vaccinati, Ep. 2 – Ce simptome avem, ce tratament luam
Buna, dragii mei!
Asa cum va povesteam in Episodul 1 al “jurnalului covid” (cum am luat, ce etape am urmarit), virusul Covid-19 nu ne-a ocolit, desi suntem vaccinati . Ba chiar ne arata de o saptamana incoace ca este o experienta solicitanta de viata. Sunt vaccinata insa stim deja ca vaccinarea nu este garantia ca nu iei / nu dai virusul, ci doar un ajutor ca sa nu dezvolti simptome grave.
Scopul acestui articol nu este de a se incadra in una din cele doua tabere: pro si anti vaccin. Scopul este sa va povestesc in detaliu experienta mea, poate va fi util in interactiunile voastre zilnice din contextul Covid, in special cu varianta delta care este mai vicleana.
Varianta video, mai usor de urmarit pentru unii dintre voi, este disponibila in vlogul de aici.
Simptome initiale covid vaccinati
Cum ne-am dat seama, ce am simtit prima data incat sa ne dea de gandit?
Nu am fi mers oricum la parinti/bunici/prieteni fara sa facem un Test PCR imediat dupa venirea in tara, avand in vedere ca am fost nevoiti 8 zile sa lasam garda jos cu absolut orice masura anti Covid.
Doar ca s-au adaugat cateva simptome spre sfarsitul concediului:
– Sotul meu – nas infundat, usturime pe nari, senzatia de bronhii incarcate
– Eu – diaree, usturime pe gat, oboseala
Le-am pus pe seama schimbare mediu / snorkeling / AC puternic, dar ne-au si dat de gandit.
Am ajuns in tara pe 31 octombrie, iar pe 1 nov dimineata am mers sa facem test PCR, la Clinica Sante Veteranilor (acolo am facut mereu si PCR si rapide, ptr ca sunt o retea mare cu preturi f bune si asistente foarte de treaba). Intre timp eu am inceput sa ma simt rau, iar seara au venit si rezultatele pozitive pentru amandoi.
Cum au evoluat simptomele infectiei cu covid delta?
Sotul meu – pe langa simptomele de mai sus s-au adaugat dureri de spate, ocazional tuse usoara.
Eu – dureri musculare, somnolenta si oboseala ca la o gripa puternica, febra 38.5, migrene, stranut frecvent, tuse seaca, durere in gat, ameteli, crampe abdominale, 0 gust si miros.
O parte din simptome au disparut dupa 4 zile, in urma tratamentului, insa li s-au adaugat altele pe parcurs detalii mai jos).
Covid vaccinati: ce tratament am primit
Tratamentul Covid-19 difera de la pers la pers, motiv pentru care nu voi lista aici numele medicamentelor pe care le luam. Voi mentiona, in schimb, tipul / scopul lor. Cand vine vorba despre medicamente “cu greutate” mi se pare inconstient sa iei de bun exemplul altcuiva.
Ce a contat in stabilirea tratamentului potrivit pentru fiecare:
– cand au debutat simptomele si cum au evoluat;
– istoricul medical personal;
– radiografie (raze) plamani + analize de sange specifice (realizate la spital).
Sotul meu a avut de la inceput simptome usoare si analize bune, iar eu mai multe simptome dificile si analize proaste. Ce am avut in comun a fost o usoara pneumonie despre care am inteles ca este specifica Covid, dar care trebuie tratata din pripa.
Tratament sotul meu:
– antibiotic + antiinflamator + antiviral + decongestionant nazal + complex pe baza de vit C, vit D si zinc;
– doar la nevoie, dar nu a fost cazul: ceva anti febra;
– ce a adaugat: protector gastric + probiotice.
Tratamentul meu:
– antibiotic + glucocorticoid + antiviral + antitusiv + spray cu efect bronhodilatator + antispastic + antigreata + protector gastric + complex pe baza de vit C, vit D si zinc;
– in primele 3 zile, cat am avut febra, am luat si un antipiretic;
– ce am adaugat: probiotice + fiole cu aminoacizi + sirop de tuse pe baza de miere si plante.
Acestea sunt tratamentele covid pe care noi le luam acasa, tinand legatura aproape zilnic cu cei 2 medici.
Am recurs si la metode naturiste in tratamentul anti Covid? DA!
Nu o sa incetez niciodata sa am incredere in natura, in plante, in sfaturi de la parinti/bunici si mi se pare ca toate fac echipa perfecta cu tratamentul de la medic.
Ce nu ne lipseste din casa in perioada asta: fructe (portocale, lamai, pere, gutui, banane), legume si verdeturi (avocado, ceapa, ridiche, patrunjel), ceaiuri (cimbru, busuioc, scortisoara, muguri de brad), multa miere, carpa calda cu tuica, soseta calda cu sare grunjoasa.
Cum ne simtim dupa o saptamana de tratament si carantina
Sotul meu este bine, el spune ca simte ca este pe drumul cel bun. Astazi, dupa o saptamana, au aparut mici probleme de gust si miros + deranjament stomacal. In rest are energie ok, mananca bine, doarme destul de bine. Mai are 3 zile de tratament, apoi continua strict cu partea de vitaminizare + refacere flora intestinala.
La mine lucrurile merg mult mai greu decat ma asteptam. A fost iadul pe pamant de pe 2 pana pe 5 nov, cand abia puteam sa vorbesc sau sa imi tin capul. Cand mi-au disparut gustul si mirosul a fost si mai greu sa ma alimentez corespunzator pumnului de pastile inghitit zilnic.
Slava Domnului ca febra si durerile musculare au disparut, insa au facut loc unei stari de oboseala incredibila. Am momente cand abia ma tin pe picioare, ametesc, mi-e greata, simt ca mi se duce capul in toate directiile.
Organismul este f slabit, fac eforturi sa fiu calma, sa inteleg ca sunt niste etape si ca trebuie sa abordez mai intai urgentele (imunitate, plamani, respiratie, infectie), apoi sa ma focusez pe reintarirea organismului (complex puternic de vitamine, odihna, exercitii respiratie, refacere flora intestinala).
Am citit si auzit ca deja medicii le recomanda pacientilor adevarate protocoale de refacere post infectie Covid, iar durata unui astfel de tratament poate depasi chiar o luna.
De altfel, sunt un promotor al atitudinii anti panica in pandemie, fac eforturi constante sa nu ma las blocata de temeri si ganduri, iar despre asta am scris pe larg, inclusiv cu ajutorul unui psihoterapeut, in seria de articole “Pandemie fara panica” disponibila aici.
“Cam” atat, dragilor. V-am povestit o multime de lucruri pentru ca, desi nu e de bine sa faci Covid, sigur e de bine sa expui o experienta personala negativa atunci cand din ea alte persoane pot retine ceva util.
In rest, daca aveti intrebari, curiozitati, temeri, nu ezitati sa imi scrieti un comentariu aici in articol sau pe Facebook EdeBine.ro, Instagram Edebine si YouTube Elena Raluca (Edebine.ro)
Cu drag,
E. R
GxtpCizCTIgrxpx
dKbrNPuJVoRbSd
ByNkjvATOMqCjl
TVVmwqYABCjCGA
dTPXeVvWzXaJ
jBqxoEDBpES
fCaljRZuPaNH
UJOEOXVW
oYgiOaeqouWLP
zqwWOIYp
GXeiHIWJqBFXOHr
eaEsTjKIyZ
iYjcQTWJq
IipdKvUucJSI
XrvLafkC
iQdiOOxlxdWkgtV
RjeHyMVq
dMImvhXG
nwYGYCDoaTmhCnm
srJWptBnazoY