Generalizarea si Etichetarea – Cadem in capcana lor, dar cum iesim?

Generalizarea si Etichetarea – Cadem in capcana lor, dar cum iesim?

8 minute

Generalizarea aduce doar limitari si, incet dar sigur, te instraineaza de oamenii din jurul tau. De acest lucru nu iti poti da seama decat daca vrei sa lucrezi cu tine si la dezvoltarea ta. Este posibil sa faci asta, insa doar daca esti dispus sa iesi din bula magica a adevarului absolut.

Hai sa iti povestesc de ce este generalizarea o capcana si trebuie sa iesim cat mai repede din ea!

Sinonime pentru generalizare

Ca sa intelegem mai bine cum stau lucrurile, apelez mai intai la definitia din DEX:

GENERALIZÁ, generalizez, vb. I. Tranz. A da o formulare sau o expresie sintetica mai multor situatii particulare care au unele trasaturi comune; a extinde mintal insusirile comune unui grup de obiecte sau de fenomene asupra tuturor obiectelor si fenomenelor din clasa respectiva.♦ Tranz. A considera (de obicei fara temei) o intamplare, o situatie ca fiind generala. – Din fr. généraliser.

Generalizarea are si o “sora mai mica” cu numele Etichetarea.
Incepe sa iti sune cunoscut? Acum putem sa intram in “profunzimea” subiectului.

Generalizarea este pripita si periculoasa

Mi se pare socant cu cata usurinta sarim sa sustinem adevaruri asa-zis absolute, afirmatii ferme despre oameni pe care nu-i cunoastem, “premonitii” despre cum se va comporta o persoana, un obiect, o afacere, o institutie. Punem etichete atat de usor!

Stiu ca noi, romanii, avem in spate experienta traiului in care acumulam dezamagiri cam prea des. Insa, chiar si asa, tot cred ca nu trebuie sa judecam si sa punem in aceeasi oala o intreaga tagma sau categorie sociala, doar pentru ca o parte din acel grup a gresit flagrant.

Mai mult, nu este vorba doar despre noi, romanii. Oriunde in lume generalizarile izoleaza fie pe cei care le practica, fie pe cei spre care sunt indreptate. Apar minoritati, secte, prejudecati, conflicte, razboaie. Doar pentru ca avem impresia ca le stim pe toate despre toti.

generalizarea si capcanele ei

Generalizarea, prejudecata, etichetarea sunt ganduri disfunctionale, dar pe care le putem inlocui cu ganduri constructive, functionale.

Si eu cad victima acestui gand disfunctional, dar lupt cat de des pot sa nu mai fac asta. Asa mi-am dat seama ca, oricand arunci cu noroi spre un grup de oameni (doar pentru ca unul din ei a gresit), de fapt arunci cu noroi spre tine. Ajungi sa te crezi atotstiutor, sustii cu vehementa prejudecati, judeci oameni si ajungi, la un moment dat, singur. Singur singurel.

Pentru ca asta aduc generalizarile si etichetarile ca stil de viata: toxicitate, limitare si singuratate. Poate la inceput vehementa si increderea enorma in adevarul propriu iti aduc popularitate, dar efectul nu tine prea mult. Vei fi inlocuit de altcineva, care da din maini si mai mult decat tine, care vorbeste si mai tare decat tine.

Exemple de generalizare (si cum fugim din capcana lor)

Generalizarea este un gand disfunctional.  Doar ca unele generalizari sunt banalitati usor de corectat, iar altele pot chiar destabiliza societatea. Asa ca o sa le impartim in doua categorii: inofensive si grave. Vei vedea imediat de ce, dar si cu ce gand benefic, functional le poti inlocui:

Generalizarea inofensiva

Gand disfunctional > “Nu mi-a stat NICIODATA bine cu albastru”
? Posibil motiv > Pentru ca ai purtat acum 5 ani un tricou albastru inchis si ti-a stat oribil.
+ Gand functional > Albastrul are sute de nuante.

Gand disfunctional > “Rochiile drepte nu sunt pentru mine. TOATE imi vin prost”
? Posibil motiv > Pentru ca te-a obligat mama sa le porti in copilarie si de fapt le urasti.
+ Gand functional > In copilarie si adolescenta aveai alta constitutie si oricum moda a evoluat. Mergi si probeaza! Sigur nu o sa-ti para rau!

Gand disfunctional > “Nu merg sa-mi iau ceva de la cafeneaua noua din colt, pentru ca SIGUR cafeaua nu este buna”
? Posibil motiv > Pentru ca este de cartier si TOATE locatiile de cartier nu isi permit produse de calitate.
+ Gand functional > Cafeneaua din colt poate fi a unui tanar antreprenor care incearca sa reuseasca in viata, cu speranta sa-si delecteze vecinii cu o cafea buna. Apoi vecinii sa vorbeasca si prietenilor despre asta. Mergi si incearca! Abia apoi poti avea o parere pertinenta, care sa iti defineasca in mod real alegerea si preferinta.

Gand disfunctional > “Profesorul X o sa ne pice pe TOTI la examen”
? Posibil motiv > Pentru ca deja ai 3 prieteni care au picat.
+ Gand functional > Profesorul X este exigent cu studentii mediocri, insa de-a dreptul uimit de cei care isi dau silinta, asa cum poti sa faci si tu daca nu te iei dupa cei 3 care au picat inaintea ta.

Gand disfunctional > “TOATE fructele imi fac rau”
? Posibil motiv > Pentru ca ai mancat la un moment dat struguri sau caise sau prune si nu prea te-ai simtit bine dupa.
+ Gand functional > Mai exista alte zeci de tipuri de fructe, autohtone si exotice, care merita incercate.

Gand disfunctional > “TOTI soferii din judetul X conduc prost”
? Posibil motiv > Pentru ca TOTI stim !?! ca asa conduc TOTI soferii din judetul X, Y si Z.
+ Gand functional > Judetul natal al soferului nu este intotdeauna cel de pe placuta de inmatriculare. Poate de acolo este fostul proprietar sau e doar masina de serviciu 🙂

De ce sa folosesti aceste cocktail-uri toxice cu etichetare si generalizare? De ce sa iti limitezi atat de mult optiunile, experientele, viata in sine din cauza unor prejudecati, etichetari nefondate sau situatii nefericite din trecutul indepartat? Chiar vrei sa iti faci asta cu mana ta?

Generalizarea grava

Acestea sunt cateva dintre generalizarile care realmente schimba societatea, modifica mentalitati si fac oamenii sa se urasca intre ei.

Gand disfunctional > “TOTI preotii sunt rai si se uita dupa bani”
? Posibil motiv > Pentru ca ai vazut la tv / la un eveniment prezentarea unor astfel de cazuri.
+ Gand functional > Sunt mii de preoti in tara si in diaspora, unii dintre ei ca niste ingeri pe pamant pentru copii, batrani si familii la nevoie. Altii au realmente har, incat i-ai asculta in continuu porvestind sau predicand. Nu este normal sa spunem ca toti sunt la fel cand nu ii cunoastem personal. Nu este uman si civilizat sa spunem ca toti sunt la fel doar pentru ca o parte dintre ei a gresit.

Gand disfunctional > “TOTI politistii sunt oameni de slaba calitate”
? Posibil motiv > Pentru ca ai vazut la stiri cazuri de coruptie / incompetenta.
+ Gand functional > Fie ca sunt politisti, jandarmi, politie locala, etc., sunt oameni ca mine si ca tine. Stii cum se spune… “cine se considera fara greseala, sa arunce primul cu piatra”. Enerveaza-te daca vrei, spune-le si ceva de dulce daca simti nevoia (de preferat in gand, altfel iei amenda), dar nu ii pune pe toti in aceeasi oala. Nu ar fi corect. Am multe cunostinte din aceste structuri si ma conving mereu ca nu merita aceste etichetari.

Gand disfunctional > “La Posta TOTI angajatii sunt nervosi si se misca greu”
? Posibil motiv > Pentru ca se intampla uneori sa astepti mult sau sa existe discutii mai aprinse.
+ Gand functional > Poate ar fi bine sa nu ii judecam atat de aspru. Oricui i-ar fi greu, mai ales in perioada de pandemie, sa puna mana pe zeci de plicuri/colete, sa imparta acelasi pix cu mainile a zeci de oameni, sa lucreze cu publicul si cu bani. Zilnic. Ba mai mult, din sursa sigura iti pot spune ca in spatele geamului/tejghelei se intampla lucruri demne de anii ’90, asupra carora angajatii au foarte putin control spre deloc: imprimanta veche nu merge, nu ai proceduri clare, aduci de acasa pix/coli/capse/capsator. Data viitoare, aminteste-ti asta cand esti pe cale sa te enervezi 🙂

Gand disfunctional > “Asa sunt TOTI romii – nu reusesc in viata, fura, injura, nu poti avea incredere in ei”
? Posibil motiv > Pentru ca asa ai vazut la stiri si pe strazile din orasul tau.
+ Gand functional > Multi dintre ei s-au nascut si au crescut in spiritul “romanii ne urasc si ne marginalizeaza, trebuie sa le facem si noi la fel sau mai rau”. Sa recunoastem, asadar, ca gandim aprox la fel unii despre ceilalti. Chiar si asa, unii dintre ei isi depasesc conditia si ajung oameni admirabili, in functii inalte din universitati, laboratoare, spitale. Daca la tv se prezinta majoritar lucrurile negative nu inseamna ca asta e realitatea oricand / oriunde.

Gand disfunctional > “TOTI moldovenii beau si sunt saraci”
? Posibil motiv > Pentru ca asa ai vazut la stiri sau la serialul groaznic de pe Kanal D.
+ Gand functional > Mergi in Moldova, sa vezi oameni calzi si deschisi. Vorbesc in sute de regionalisme simpatice si nu mai stiu ce sa iti puna pe masa ca sa te simti bine. Nu e totul despre bautura, scandal si violuri, cum vedem la stiri si in serialul jalnic “Moldovenii” de pe KanalD. Apropo de serial, nu am vazut jignire publica mai mare la adresa unei regiuni din Romania. Ca roman sa urmaresti un astfel de serial inseamna sa razi de tara ta si sa iti jignesti semenii. Am multi prieteni, colegi si cunostinte din zona Moldovei, inclusiv de peste Prut, si aproape ma doare sa stiu ca se arunca asa usor cu etichete si generalizari.

Stirile sunt de multe ori distorsionate intentionat ca sa provoace reactii, disensiuni, audienta. V-am povestit despre asta si in articolele din seria #pandemiefarapanica. Cat despre experientele ocazionale nereusite… este in natura noastra sa ne lamentam, dar tot noi avem datoria sa facem diferenta intre lucruri. Plus ca aparentele insala de multe ori.

La ce bun sa punem etichete si sa generalizam doar pentru ca asa vrea Mass Media sa facem? Sau doar pentru ca am trecut prin experiente mai putin reusite ocazional?

De ajuns “jungla” in care traim. De ce sa ne facem viata si mai grea? 🙂

Alternativa EdeBine – sfat prietenesc, pe final

Stii bine ca vestile rele circula mai repede decat cele bune. Raul este mai usor vizibil si vinde mai mult, iar interesul Mass Media este sa creeze senzatie, dispute, audienta. Iti las si un citat relevant, dintr-o carte draga mie – “Jurnalul de la Tescani”, scrisa de Andrei Plesu:

” Ciupercile otravite se vad mai usor, sunt mai spectaculoase decat cele utile. Tot astfel, viciul e mai atragator decat virtutea. Prezenta viciului e orgolioasa, a virtutii – smerita. Raul e agresiv, la vedere, la indemana, sare in ochi. Binele e ascuns, discret, iti lasa libertatea de a alege. Un mic pas mai departe: raul e la suprafata, binele e de adancime, de substrat. Temeiul care nu se vede, fata de accidentele care se vad.”

cum eviti generalizarea si cum sa fii OMSa nu mai folosesti generalizarea si etichetarea inseamna sa iti analizezi putin trecutul, sa inchizi niste capitole si sa iti accepti limitele firesti. Mai mult, asa le dai sanse oamenilor / situatiilor sa te “gaseasca”. Nu ai cum sa le stii pe toate. Nu ai cum sa le faci pe toate. Iar asta, crede-ma, chiar e de bine! 😊

Cu drag,
E.R.

P.S.  Va astept cu idei, sfaturi, discutii si voie buna pe Facebook EdeBine.ro, pe Instagram Edebine, dar si pe YouTube Elena Raluca (Edebine.ro)