Hai sa luptam IMPREUNA, pentru o #pandemiefarapanica

Hai sa luptam IMPREUNA, pentru o #pandemiefarapanica

6 minute

Pandemiefarapanica. La asta se gandesc milioane de romani care sufera de afectiuni psihice sau care, mai sensibili emotional fiind din fire, sunt expusi dezvoltarii unei afectiuni psihice in timpul perioadei de pandemie.

Grija pentru sanatatea comunitatii, dorinta de a ajuta si faptul ca sunt unul dintre romanii care sufera de anxietate m-au facut sa scriu acest articol.

Am promis ca voi scrie doar despre lucruri de bine si cred cu tarie ca este de bine sa avem grija de sanatatea noastra mintala, alegand sa ne inconjuram cu surse de informare obiective si deloc alarmiste. Nu uita! Sanatatea mintala este la fel de importanta ca sanatatea fizica!

De astazi o sa fac tot ce pot pentru a trage un semnal de alarma – catre Mass Media pentru stirile daunatoare pe care uneori le “arunca” spre noi, dar si catre oamenii vulnerabili in fata avalansei de noutati distorsionate in contextul pandemiei Covid-19.

Cateva cifre de care sa tinem cont

10% dintre romani sunt diagnosticati cu depresie, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)

  • In intervalul Martie – Mai 2020 cazurile de anxietate si atacuri de panica au crescut cu 38% fata de intervalul Decembrie 2019 – Februarie 2020, conform calculelor DepreHUB (proiect minunat ce consta intr-un HUB dedicat persoanelor cu predispozitie spre depresie + un Helpline telefonic anti anxietate gratuit);
  • Din Martie si pana in prezent, peste 4500 de romani de toate varstele au apelat Helpline-ul Anti Anxietate DepreHUB. Principalele motive: lipsa conexiunilor sociale, singuratatea, neputinta asociata varstei inaintate, situatia financiara, criza sanitara, gestionarea starilor emotionale in contextul pandemiei. (In cazul unui episod de anxietate, atac de panica, depresie, poti apela gratuit 24/7 linia telefonica DepreHUB dedicata, la numarul de telefon 0374 456 420).

De ce sa luptam pentru o #pandemiefarapanica?

Pandemiefarapanica atrage atentia asupra granitei fine intre constientizarea rationala si ingrijorarea extrema, irationala. Acest aspect, pe fondul izolarii sociale, aduce (pentru cei mai sensibili emotional) sau agraveaza (celor care trec deja prin asta), urmatoarele afectiuni: anxietate, panica, atacuri de panica sub diverse forme si, nu in ultimul rand, depresie. O spun cifrele, o spun medicii, o spun si eu care sufar de o forma medie de anxietate.

Totodata, manifestul online pandemiefarapanica aduce in atentia oamenilor faptul ca pot si trebuie sa “sanctioneze” publicatiile, website-urile si canalele tv care mai mult intoxica decat sa informeze. Cum putem sa le “sanctionam” noi, privitorii de rand? Alegand sa nu mai deschidem acel website, sa nu mai citim acel ziar, sa schimbam acel canal tv. Putem si sa le scriem respectivilor, prin mesaje private sau postari publice. Atat de simplu sa tinem cont de sanatatea noastra, dand dovada in acelasi timp de spirit civic!


Asadar, te rog
: ma ajuti sa fac cunoscut hashtag-ul #pandemiefarapanica? Foloseste-l cand vorbesti online despre atitudinea sanatoasa fata de informatiile din pandemie sau atunci cand vrei sa sanctionezi un articol toxic. Trebuie sa vedem tot mai rar titluri scrise ca cele de mai sus!

Ce trebuie sa stii despre lupta celor cu afectiuni psihice pe timp de pandemie

Izolarea sociala + Panica indusa de Mass Media >> Anxietatea >> Somatizarea si convingerea ca deja ai simptome specifice Covid-19 (parca te doare in gat, dar putin te doare si capul, te simti slabit) >> Amplificarea simptomelor >> Atacurile de panica >> Perceptia distorsionata a realitatii >> Depresia si/sau alte tulburari de natura psihica.

Este “traseul” pe care oricare dintre noi il poate urma intr-o societate in care ne izolam in fata ecranelor si suntem bombardati cu milioane de informatii. Cu atat mai rapid parcurgi acest “traseu” daca esti o persoana mai emotiva, mai interiorizata, sensibila la greutatile altora, anxioasa.

pandemiefarapanica
Luptam impreuna!

Pentru cineva care nu s-a mai confruntat cu asa ceva, simptomele sunt greu de gestionat si stopat. Pandemia va trece, insa comportamentele si tiparele de gandire defectuoase vor ramane.

Pe de alta parte, cineva care deja se confrunta cu o afectiune psihica cum va gestiona simptomele mai puternice decat de obicei? La ce tip de tratament sau asistenta medicala va putea sa apeleze in acest context sanitar?

Este dreptul nostru sa traim sanatos! Se gandesc mijloacele Mass Media la repercursiunile psiho-emotionale asupra populatiei? La o crestere a numarului de afectiuni si boli psihice in Romania? Nu doar Covid-19 imbolnaveste. Nu doar Covid-19 ucide. Ni se vorbeste, aparent, doar despre cum sa ne protejam, cand de fapt unele informatii ne fac rau.

In incheiere, 3 idei pe care sa le porti cu tine

  1. Respecta normele, procedurile si masurile de siguranta promovate de autoritati si cadrele medicale abilitate. Masca, sapunul si dezinfectantul sa iti fie cei mai buni prieteni! 😊
  2. Trebuie sa avem grija unii de altii. Milioane de romani vulnerabili emotional / psihic sunt victime sigure in fata avalansei de stiri din care chiar si unui om perfect sanatos ii este greu sa aleaga ce merita atentie. De exemplu, astazi un “breaking news”, maine un “caz socant” si asa, fara sa vrei, inmagazinezi informatii care nu au legatura nici cu un stil de viata echilibrat si sanatos, nici cu sanatatea ta mintala.

    Spune-le celor dragi sa se tina departe de stirile toxice! Arata-le titlurile realmente utile si constructive, asa cum sunt, de exemplu, acestea:

3. Ce alegem sa facem NOI pentru NOI? Luptam sa atentionam Mass Media despre derapajele constante in prezentarea realitatii pe timp de pandemie? Luptam sa ne tinem departe, pe noi si pe cei dragi, de ceea ce ne face rau alegand in schimb stiri constructive, realmente utile?

TU alegi.
EU te sustin.
NOI facem diferenta.
Pentru o pandemiefarapanica.

Cu drag,
E. R.

P. S.  Va astept cu idei, sfaturi, discutii si voie buna pe Facebook EdeBine.ro, pe Instagram Edebine, dar si pe YouTube Elena Raluca (Edebine.ro)