Despre feedback in democratie
Ma gandeam astazi, la sfarsitul zilei de lucru, cat de putin suntem de fapt pregatiti sa primim si sa oferim feedback. In special feedback negativ, caci lucruri frumoase si bune tuturor ne place sa auzim/spunem.
Nu stim sa oferim feedback negativ (pentru ca suntem blocati pe gandul ca trebuie sa “pedepsim” sau, dimpotriva, din teama de a nu supara), nici sa il primim (din teama de a nu fi criticati sau etichetati).
Feedback, acest cuvant “maret”, folosit obsesiv in mediile corporatiste. Altfel spus, feedback-ul inseamna oferirea unor pareri si concluzii (de preferat pertinente si constructive) despre actiunile unui om si/sau rezultatele unui proces.
Ganduri pentru cel care ofera feedback negativ
Sa ai rabdare sa te documentezi putin inainte.
Sa te gandesti cum sa il oferi astfel incat sa nu il blochezi pe cel care-l primeste.
Sa vrei sa descoperi omul din fata ta fara sa il judeci.
Mai presus de orice, sa il ajuti sa fie mai bun, fara sa ii tai aripile dar tinandu-l cu picioarele pe pamant.
Ce exercitii de stapanire de sine (pe care multi dintre noi nu le ducem pana la capat)! Suntem atat de “modelati” prin toate convingerile, parerile si exemplele acumulate incat rareori putem incerca sa fim si altfel.
Ar fi minunat daca nu am mai sari ca niste orbi, muti si surzi in nimicirea celui din fata noastra! Daca am intelege doar rezultatul final, starea de fapt, realitatea lui ACUM (fara sa tot cautam explicatii despicand firul in 4).
La fel de frumos ar fi sa ne amintim sa folosim mai des “te inteleg”, “mi s-a intamplat si mie”, “hai sa vedem impreuna cum putem face sa fie mai bine data viitoare”, “sunt alaturi de tine”, “te sustin”.
Ganduri pentru cel care primeste feedback negativ
Este greu sa auzi lucruri pe care nu vrei sa le auzi. Sa spui lucruri pe care nu vrei sa le spui. Sa vezi lucrurile cum nu ai fi vrut sa le vezi. Este greu cand altcineva pune “muzica” dupa ce mult timp tu ai “dansat” doar cum ai vrut.
Daar… hei, chiar si din asta ai ceva de invatat! Plus ca viata optimista si mai linistita este a celor deschisi si flexibili. A celor rabdatori, voiosi, cu inima impacata. A celor care nu zboara prea sus, dar nici nu raman permanent cu talpile pe sol!
Ganduri pentru amandoi (… traim in democratie?)
Cum sta treaba cu sinceritatea, comunicarea, deschiderea? Esti pregatit sa intelegi ca parerea ta poate sa fie total diferita de a celui din fata ta si totusi sa aveti amandoi dreptate? Esti gata sa gasesti calea de mijloc?
” Democratia insemneaza ca mai intai il asculti pe om si pe urma ii respingi punctul de vedere. Chintesenta democratiei se poate exprima intr-o singură fraza: voi lupta pana la ultima mea picatura de sange ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine! Daca esti in stare sa faci treaba asta atunci insemneaza ca am inceput sa invatam ce e democratia.” (Ion Rațiu)
Oferim un feedback obiectiv si constructiv, bazat mai putin pe impulsivitate si “pedepsire”, ci mai mult pe modelarea benefica a celui din fata noastra? Suntem de acord cu faptul ca cel din fata noastra are tot dreptul la o parere diferita si, totusi, fiecare sa aiba dreptate in felul sau?
Raspunsurile la aceste intrebari ne pot spune si daca am invatat sau nu ce este democratia.
Cu drag,
E. R.
P.S. Va astept cu prietenie, ganduri bune, motivatie si “doze” de bine pe Facebook EdeBine.ro, pe Instagram Edebine, dar si pe YouTube Elena Raluca (Edebine.ro)